niedziela, 1 listopada 2015

Granola pełna smaków!


Dzisiaj przed Wami propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, czyli nasza wersja granoli





Większość z nas przechodziła etap płatków z mlekiem. I nic w tym dziwnego. Jest to błyskawiczny, smaczny sposób na pierwszy posiłek. Zdrowszym i coraz bardziej popularnym zamiennikiem klasycznym czekoladowych kulek jest granola, czyli pieczone płatki, orzechy i pestki. Jednak będąc nie do końca zadowolone z dostępnych w sklepach mieszanek, stworzyłyśmy własną kompozycję tej klasycznej „potrawy” i zapraszamy do wypróbowania przepisu. :)



Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki migdałów
- ¼ szklanki pestek dyni
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki miodu lub innego płynnego słodzika





Sposób przygotowania:

1. Wszystkie suche składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy.
2. Na koniec dodajemy miód i ponownie mieszamy do czasu kiedy wszystkie składniki będą dobrze nim pokryte.
3. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170°C.
5. Pieczemy około 15-20 minut i co 5 minut mieszać granolę, aby się nie przypaliła.
6. Jak się zarumieni, wyciągamy z pieca, czekamy, aż ostygnie i przekładamy do szczelnego naczynia.






Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Przepisy pewnie wspaniałe, ale zdjęcia są tu zdecydowanie najlepsze - nieziemskie :)
    Czekam na więcej ;)

    OdpowiedzUsuń