Dzisiaj przed Wami propozycja na pyszne i
szybkie śniadanie, czyli nasza wersja granoli.
Większość z nas przechodziła etap płatków z mlekiem. I
nic w tym dziwnego. Jest to błyskawiczny, smaczny sposób na pierwszy posiłek.
Zdrowszym i coraz bardziej popularnym zamiennikiem klasycznym czekoladowych
kulek jest granola, czyli pieczone płatki, orzechy i pestki. Jednak będąc nie
do końca zadowolone z dostępnych w sklepach mieszanek, stworzyłyśmy własną
kompozycję tej klasycznej „potrawy” i zapraszamy do wypróbowania przepisu. :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki migdałów
- ¼ szklanki pestek dyni
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki miodu lub innego płynnego słodzika
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wrzucamy do jednej miski
i mieszamy.
2. Na koniec dodajemy miód i ponownie mieszamy do
czasu kiedy wszystkie składniki będą dobrze nim pokryte.
3. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170°C.
5. Pieczemy około 15-20 minut i co 5 minut mieszać
granolę, aby się nie przypaliła.
6. Jak się zarumieni, wyciągamy z pieca, czekamy, aż ostygnie i przekładamy do szczelnego naczynia.
Smacznego! :)
Przepisy pewnie wspaniałe, ale zdjęcia są tu zdecydowanie najlepsze - nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na więcej ;)