Naleśniki ze szpinakiem!? Niemożliwe! Przecież szpinak to zło!
To okryte
złą sławą warzywo z niewiadomych powodów wywołuje u znacznej części naszego społeczeństwa gęsią
skórkę lub po prostu niechęć. No bo jak zwykłe, zielone liście mogą być smaczne? Podjęłyśmy próbę pokazania Wam, że jednak mogą i zaprezentowania naleśników w nieco mniej
standardowej formie, która, mamy nadzieję, przypadnie Wam do gustu. :)
Składniki (7 sztuk):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka (my użyłyśmy sojowego)
- 1 jajko
Farsz:
- 450g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- pół cebuli
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 30g sera typu feta
- sól, pieprz
Sos:
- 200g śmietany
- 100g sera gorgonzola
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy składniki na ciasto i smażymy
naleśniki.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy szpinak i czosnek
i smażymy do czasu aż szpinak będzie miękki.
4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy wraz z serem
feta.
5. Ser gorgonzola rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
powoli dodajemy śmietanę. Mieszamy do czasu aż składniki się połączą.
6. Nakładamy farsz na
naleśniki, składamy według upodobań i polewamy sosem. Podajemy od razu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz