niedziela, 15 listopada 2015

Naleśniki ze szpinakiem, orzechami i serowym sosem

Naleśniki ze szpinakiem!? Niemożliwe! Przecież szpinak to zło!



To okryte złą sławą warzywo z niewiadomych powodów wywołuje u znacznej części naszego społeczeństwa gęsią skórkę lub po prostu niechęć. No bo jak zwykłe, zielone liście mogą być smaczne? Podjęłyśmy próbę pokazania Wam, że jednak mogą i zaprezentowania naleśników w nieco mniej standardowej formie, która, mamy nadzieję, przypadnie Wam do gustu. :)



Składniki (7 sztuk):

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka (my użyłyśmy sojowego)
- 1 jajko

Farsz:
- 450g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- pół cebuli
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 30g sera typu feta
- sól, pieprz

Sos:
- 200g śmietany
- 100g sera gorgonzola


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy składniki na ciasto i smażymy naleśniki.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy szpinak i czosnek i smażymy do czasu aż szpinak będzie miękki.
4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy wraz z serem feta.
5. Ser gorgonzola rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powoli dodajemy śmietanę. Mieszamy do czasu aż składniki się połączą.
6. Nakładamy farsz na naleśniki, składamy według upodobań i polewamy sosem. Podajemy od razu.






Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz