niedziela, 8 listopada 2015

Sojowe mleko karmelowe


Dziś czas na istny napój bogów. Czas na mleko karmelowe.



Pierwszy raz z mlekiem karmelowym zetknęłyśmy się w pewnej roślinnej restauracji w naszym mieście. Kiedy go skosztowałyśmy, nieodłączną częścią naszych wypadów zostało zamawianie do obiadu tego wspaniałego napoju. Jednak nic nie trwa wiecznie. Ulubiona restauracja została zamknięta, a my z tęsknoty i sentymentu, postanowiłyśmy stworzyć naszą wersję tego mleka i odtworzyć smak tamtego miejsca.


Składniki (2 porcje):

- 3,5 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

1. Cukier wsypujemy do suchego garnka i karmelizujemy.
2. Następnie ostrożnie (!) zalewamy wrzącą wodą i mieszamy do czasu aż karmel połączy się z wodą.
3. Dodajemy mleko i zdejmujemy z ognia, gdy całość się zagotuje.
4. Spieniamy mleko za pomocą spieniacza do mleka lub miksera i przelewamy do szklanek.







Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz