Dziś czas na istny napój bogów. Czas na mleko
karmelowe.
Pierwszy raz z mlekiem karmelowym zetknęłyśmy się w
pewnej roślinnej restauracji w naszym mieście. Kiedy go skosztowałyśmy, nieodłączną częścią naszych wypadów zostało zamawianie do obiadu
tego wspaniałego napoju. Jednak nic nie trwa wiecznie. Ulubiona restauracja została
zamknięta, a my z tęsknoty i sentymentu, postanowiłyśmy stworzyć naszą wersję
tego mleka i odtworzyć smak tamtego miejsca.
Składniki (2 porcje):
- 3,5 szklanki mleka sojowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
1. Cukier wsypujemy do suchego garnka i karmelizujemy.
2. Następnie ostrożnie (!) zalewamy wrzącą wodą i mieszamy
do czasu aż karmel połączy się z wodą.
3. Dodajemy mleko i zdejmujemy z ognia, gdy całość się
zagotuje.
4. Spieniamy mleko za pomocą spieniacza do mleka lub
miksera i przelewamy do szklanek.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz