Na
ciemny, zimowy wieczór przekąska prosto ze słonecznej Italii :)
Kuchnię włoską kochamy za wykorzystanie świeżych warzyw i dużej ilości ziół. Przywodzi na myśl wakacyjne chwile, rozświetlone promieniami słońca i wypełnione spokojem i radością... Dziś chcemy przenieść was w tamte klimaty. Przygotujcie się na cudowny aromat wydobywający się z piekarnika i bogate w różne smaki wypełnienie małych wersji najsławniejszego włoskiego dania! Mini pizze wspaniale sprawdzą się jako przekąska na imprezę, ale również na co dzień ;)
Składniki (25 sztuk):
Ciasto:
- 200g mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ kostki masła
¼ opakowania drożdży
Dodatki:
- 60 gramów sera żółtego
- 60 gramów sera feta
- dwie garści szpinaku
- 10 pomidorów suszonych
Sos:
- olej
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka wody
1. Do miski wrzucamy mąkę i masło i siekamy nożem.
2. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
3. Powstały zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy
ciasto.
4. Następnie rozwałkowujemy je cienko i wycinamy koła
za pomocą szklanki.
5. Mieszamy resztę składników na sos i nakładamy niewielką
ilość na nasze pizze.
6. Sery kroimy w kostkę, a szpinak i pomidory na
mniejsze kawałki.
7. Nakładamy wszystkie składniki na pizze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz