niedziela, 29 listopada 2015

Wegetariańskie mini pizze

Na ciemny, zimowy wieczór przekąska prosto ze słonecznej Italii :)



 Kuchnię włoską kochamy za wykorzystanie świeżych warzyw i dużej ilości ziół. Przywodzi na myśl wakacyjne chwile, rozświetlone promieniami słońca i wypełnione spokojem i radością... Dziś chcemy przenieść was w tamte klimaty. Przygotujcie się na cudowny aromat wydobywający się z piekarnika i bogate w różne smaki wypełnienie małych wersji najsławniejszego włoskiego dania! Mini pizze wspaniale sprawdzą się jako przekąska na imprezę, ale również na co dzień ;)



Składniki (25 sztuk):

Ciasto:
- 200g mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ kostki masła
¼ opakowania drożdży

Dodatki:
- 60 gramów sera żółtego
- 60 gramów sera feta
- dwie garści szpinaku
- 10 pomidorów suszonych

Sos:
- olej
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka wody
- pół łyżeczki oregano






Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucamy mąkę i masło i siekamy nożem.
2. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
3. Powstały zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.
4. Następnie rozwałkowujemy je cienko i wycinamy koła za pomocą szklanki.
5. Mieszamy resztę składników na sos i nakładamy niewielką ilość na nasze pizze.
6. Sery kroimy w kostkę, a szpinak i pomidory na mniejsze kawałki.
7. Nakładamy wszystkie składniki na pizze.
8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.




Smacznego! :)


Mały pomocnik widocznie ma apetyt na nasze przysmaki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz